
Almatorta recept
Hozzávalók a tésztához: (24 cm-es tortaformához)
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
- 10 dkg porcukor
- 1/2 db citrom reszelt héja
- 2 db tojássárga
Hozzávalók az almás töltelékhez:
- 2 kg alma (édes)
- 2 dl almalé, vagy citromos ice tea
- 1/2 csomag vörös áfonya
- 1/2 csomag mazsola
- 2-3 ek barna cukor vagy édesítő szer
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 db citrom leve (elhagyható)
- 2 dkg zselatin (por)
- 1 dl víz
- 12 db babapiskóta (összemorzsolva)
Elkészítése:
Hozzávalókat mind összeöntjük egy nagyobb edénybe. Kézi robotgéppel 2 perc alatt összekeverjük az egészet. Enyhén folyós masszát kapunk.
A papír muffin formákat belehelyezzük a muffin sütőformába.
Minden egyes formába 1 nagy púpos evőkanál muffin tésztát teszünk. (kb a forma 2/3-a)
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 percig sütjük.
Ízesítéshez
- A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. (Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta). Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután ketté vesszük, majd gombócokká gyúrjuk, és a hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük legalább egy órára.
- Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Ezután villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
- Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük az almás tölteléket.
- Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint feldaraboljuk.
- Felét reszelve, felét apró 0,5-1 cm kockákra.
- Egy serpenyőbe beleöntjük az alamalevet, hozzáadjuk a feldarabolt almát, az áfonyát, megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és alaposan összekeverjük. Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
- Leszűrjük. A szűrésből megmaradó levet a zselatint simára keverjük , majd hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezután alaposan összekeverjük, és 1-2 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és kevergetve langyosra hűtjük.
- A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután megszórjuk az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen rákanalazzuk a langyosra hűlt almás tölteléket.
- Ezután ráhelyezzük a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.
A Félvér szakács titkos összetevője:
Én a húsvétról, mikulásról megmaradt csokikat is fel szoktam használni. Egy adagba kb 2 mikulás vagy nyúl simán elfér. Apróra kell törni őket kézzel vagy húsklopfolóval. Ilyenkor a muffin belsejében a csoki megolvad, olvadtabb lesz mint a megsült tészta. Kicsit olyan lesz mint a brownie.
Várjuk meg amíg kihűl, akkor tudjuk leszedni róla könnyen a papírformát. Ha nagyon meleg, akkor könnyen szétesik a muffin és hozzátapad a papírhoz. Különösen ott ahol csoki van ami még folyós…