Almatorta recept

Almatorta recept

  • hétfő, nov 6, 2023
  • by A Félvér szakács, 797 Views

Hozzávalók a tésztához: (24 cm-es tortaformához)

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojássárga

 

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 2 kg alma (édes)
  • 2 dl almalé, vagy citromos ice tea
  • 1/2 csomag vörös áfonya
  • 1/2 csomag mazsola
  • 2-3 ek barna cukor vagy édesítő szer
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 db citrom leve (elhagyható)
  • 2 dkg zselatin (por)
  • 1 dl víz
  • 12 db babapiskóta (összemorzsolva)

Elkészítése:

Hozzávalókat mind összeöntjük egy nagyobb edénybe. Kézi robotgéppel 2 perc alatt összekeverjük az egészet. Enyhén folyós masszát kapunk.

A papír muffin formákat belehelyezzük a muffin sütőformába.

Minden egyes formába 1 nagy púpos evőkanál muffin tésztát teszünk. (kb a forma 2/3-a)

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 percig sütjük.

Ízesítéshez

  1. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. (Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta). Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután ketté vesszük, majd gombócokká gyúrjuk, és a hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük legalább egy órára.
  2. Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Ezután villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
  3. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük az almás tölteléket.
  4. Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint feldaraboljuk.
  5. Felét reszelve, felét apró 0,5-1 cm kockákra.
  6. Egy serpenyőbe beleöntjük az alamalevet, hozzáadjuk a feldarabolt almát, az áfonyát, megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és alaposan összekeverjük. Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
  7. Leszűrjük. A szűrésből megmaradó levet a zselatint simára keverjük , majd hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezután alaposan összekeverjük, és 1-2 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és kevergetve langyosra hűtjük.
  8. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután megszórjuk az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen rákanalazzuk a langyosra hűlt almás tölteléket.
  9. Ezután ráhelyezzük a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.

A Félvér szakács titkos összetevője:

Én a húsvétról, mikulásról megmaradt csokikat is fel szoktam használni. Egy adagba kb 2 mikulás vagy nyúl simán elfér. Apróra kell törni őket kézzel vagy húsklopfolóval. Ilyenkor a muffin belsejében a csoki megolvad, olvadtabb lesz mint a megsült tészta. Kicsit olyan lesz mint a brownie.

Várjuk meg amíg kihűl, akkor tudjuk leszedni róla könnyen a papírformát. Ha nagyon meleg, akkor könnyen szétesik a muffin és hozzátapad a papírhoz. Különösen ott ahol csoki van ami még folyós…