Karamell torta recept

afelverszakacs-karamell-torta-recept

Karamell torta recept

  • szombat, márc 13, 2021
  • by A Félvér szakács, 1864 Views

Karamell torta hozzávalók:

Alap karamell krém:

250 g kristálycukor

250 ml főzőtejszín

150 g vaj

1.Karamell tortakrém

500 g mascarpone

150 ml tejszínhab

Karamell 2/3-a

2.Karamell tortakrém

350 ml tejszínhab

Karamell 1/3-a

Díszítéshez

200 ml tejszínhab felverve + 1 teáskanál vaníliás cukor.

kb 4 evőkanál olvasztott cukor karamellizálva

Karamell torta elkészítése:

1.Alap karamell krém készítése

Az alap karamell krém készítéséhez lassű tűzön kezdjük a cukrot karamellizálni. Főzőtejszínt és a vajat melegítsük meg. (Akár együtt)

A cukrot folyamatos keverés melett karamellizáljuk. Ha elérte a kellő barnaságot. akkor adjuk hozzá a meleg főzőtejszínt és a vajat. (Nem kell a végleges sötét barna színt elérni, mert a massza és a lábos is meleg és a gáz elzárása után is fog még kicsit barnulni.)

Ha elég meleg volt a tejszín, akkor símán lehet tovább kevergetnia krémet. Ha nem, akkor lehet megszilárdul. Nem kell pánikba esni. Lassú tűzön melegítsük tovább. Meg fog oldvadni ismét.

Ha megolvad és egynemű, akkor levesszük a tűzről és kp 5 percet pihentetjük, utána keverjük csak a krémekhez, hogy ne legyen tűz forró.

2.Egyik karamell tortakrém készítése

Az első karamell tortakrém elkészítéséhez a mascarponéhoz egyszerűen keverjük hozzá a karamellkrém kb 2/3-át. Majd keverjünk hozzá 150 ml felvert tejszínt. (ettől sokkal lágyabb lessz a mascarponés krém)

3.Másik karamell tortakrém készítése

A másik karamell tortakrém elkészítéséhez a 350 ml felvert tejszínhez egyszerűen keverjük hozzá a karamellkrém kb 1/3-át. Tejszínhez egyéb cukrot nem kell adni, mert édes lesz a karamelltől. Vagy habfixálóval verjük föl, vagy használjunk növényi tejszínt mert az keményebbre lehet verni.
A Karamellkrémet havberővel, vagy kézimixer leglassabb fokozatával keverjük a tejszínhez.

5.Összeállítás

A piskótát 3 részre vágjuk vízszintesen

  • Legalulra kerül egy réteg piskóta.
  • Utána jön az első , mascarpónés karamellkrém. (keveset hagyjunk a torta szélének a beborításához.)
  • Következő réteg pisóta.
  • Utána jön a második, tejszínhabos karamellkrém.
  • Harmadik piskóta réteg

6.Díszítés

  • A piskóta rétegekre, az összeállítás közben megolvasztott és karamellizált cukrot csorgatunk egy evőkanál segítségével. Körkörösen, majd keresztbe, vékony csíkokat ez pár másodperc alatt megszilárdul. Ez fog ropogni a tortában. (ha nincs elég időn ezt ehagyhatjuk…)
  • A maradék mascarpónés karamell krémmel beborítjuk a torta oldalát, ha több maradt akkor a tetejét is. Ha nincs elég, akkor ki lehet segíteni a tejszínhabos karamellkrémből.
  • Felvert tejsínhabbal bevonjuk a kész torta tetejét. Ha van elég időn és hab kinyomónk, akkor úgy hogy középről indulva pontokat nyomunk ki. Ha nincs időnk, akkor csak elkenjük a tetejére és csak 1-1 hab karikával díszítjük.
  • Csokireszelékkel, vagy valamilyen ehető színes drazséval, gyöngyökkel díszítjük.

A Félvér szakács titkos összetevője:

A tejszínhabhoz vagy növényi tejszínt használjunk, vagy ha normális (tej alapú), akkor habfixálóval készítsük el.