Holland almatorta recept

afelverszakacs-holland-almatorta-recept

Holland almatorta recept

  • hétfő, nov 6, 2023
  • by A Félvér szakács, 845 Views

Hozzávalók a tésztához: (24 cm-es tortaformához)

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj, vagy margarin
  • 9 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tasak sütőpor

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 2 kg alma (édes)
  • 2 dl almalé, vagy citromos ice tea
  • 1/2 csomag vörös áfonya
  • 1/2 csomag mazsola
  • 2-3 ek barna cukor vagy édesítő szer
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • csipet őrölt gyömbér
  • 2 dkg zselatin (por)
  • 1 dl víz

Tészta elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, cukorral és a sütőporral. Utána hozzáadjuk a tojást és a vajat. Kézi mixerrel (dagasztó betéttel), vagy kézzel összegyúrjuk.
  2. Gombóccá gyúrjuk, fóliába tekerjük és hűtőbe rakjuk legalább 2 órára. Teljesen át kell hűlnie!
  3. A tésztagombócot kivesszük a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk. Nagyobbra mint a tortaforma, mert a tortaforma szélét is  be kell terítenie, sőt a külső oldalán pár centire vissza is kell hajtani. Ez azért kell, hogy sütéskor ne olvadjon szét és legyen széle is a tortának. Több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta.
  4. A tésztát beborítjuk sütőpapírral, hogy az is segítse a tészta oldalát a tortaformán tartani. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük.
  5. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Sütőpapírt kivesszük belőle, de benne hagyjuk a tortaformában. Közben elkészítjük az almás tölteléket.

Almás töltelék elkészítése:

  1. Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk.
  2. Ezután feldaraboljuk. 2/3 részét apró 0,5-1 cm kockákra, fennmaradó 1/3 részét lereszeljük.
  3. Egy lábosba beleöntjük az alamalevet (vagy citromos ice teát), a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér), a mazsolát és az áfonyát, valamint a cukrokat. Ezt összefősszük, amíg a mazsola láthatóan megdagad és megpuhul. Utána kiszedjük belőle a 4 db szegfűszeget, hogy később ne harapjunk rá…
  4. Hozzáadjuk előszőr a kockára vágott almát. Ezt többször megkeverve addig főzzük, amíg az alma picit meg nem puhul, utána hozzáadjuk a reszelt almát is, de azt már kevesebb ideig kell főzni, hogy puha legyen. Ezután levesszük a tűzről.
  5. Leszűrjük az alatta lévő levet. A zselatint 1 dl hideg vizzel csomómentesre keverjük, majd a szűrésből megmaradó léhez keverjük. Felforraljuk, majd az egészet hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezután alaposan összekeverjük (ha szükésges akkor 1-2 percig még együtt fősszük), majd langyosra hűtjük, addig amíg a zselatin kezdi megdermeszteni az almás tölteléket.
  6. Ha majdnem teljesen merev a töltelék, akkor betöltjük a megsült tésztaformába.
  7. A tetejét nagyon vékonyra vágott almaszerelekkel borítjuk be. Visszarajuk a sütőbe, hogy picit öszesüljön az egész, illetve hogy a tetején lévő almaszeletek is kicsit átpuhuljanak a sütéstől.
  8. Kihűtjük és még a tortaformában hűtőbe tesszük, hogy teljsen kihűljön és a töltelék megszilárduljon. Később a hűtőből kivéve el lehet távolítani a tortaforma szélét.

A Félvér szakács titkos összetevője:

A tetejét almaszeletek helyett a tésztával is lehet díszíteni. Vagy vékony hengereket nyújtunk és keresztbe helyezve azzel díszítjük, vagy akár az egész tetejét is be lehet borítani tésztával.
Ez esetben egy kerek tortaforma méretű tésztalapot is kell sütnünk hozzá.

A tészta sütéséhez a tésztát be kell boríatani sütőpapírral, hogy a szélén ott maradjon a tészta és ne olvadjon bele az aljába. Ezt segíteni lehet azzal, hogy a közepébe szárazbabot öntünk ami szintén az oldalához feszítia  tésztát és nem engedi lesüllyedni.

A tészta aljába lehet babapiskótát tenni. Ez picit felfogja a nedvességet, így biztos nem ázik át, illetve a süti is picit tartalamsabb lesz. Ezt esetleg úgy is lehet csinálni, hogy 2 alamatöltelék réteg közé tesszük őket.