Szalagos fánk recept

Szalagos fánk recept

  • vasárnap, febr 23, 2020
  • by A Félvér szakács, 894 Views

Szalagos fánk hozzávalók:

50 dkg finom liszt

5 dkg Vaj

3 dkg élesztő

2 tojás sárgája

3 dl tej

1 evőkanál porcukor

1 evőkanál rum

csipet só

Szalagos fánk elkészítése:

3 dl langyos tejben elkeverjük az 1 evőkanál porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Felfutás után hozzáadjuk a liszthez, rumhoz és csipetnyi sóhoz. Jól összedolgozzuk, majd langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.

Kelés után nyújtódeszkán ujj nyi vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ruhával letakarva 30 percig kelesztjük.

Közép forró olajban sütjük. A deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. A sütés elején az edényt befedjük, fordítás után vegyük le a fedőt és süssük pirosra. Szűrőben csöpögtessük le róla az olajat.

A Félvér szakács titkos összetevője:

Szaggatáskor, ha olajjal megkenjük, akkor kelés után könnyebb lesz mozgatni, mert nem ragad le.