
Szalagos fánk recept
Szalagos fánk hozzávalók:
50 dkg finom liszt
5 dkg Vaj
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
csipet só
Szalagos fánk elkészítése:
3 dl langyos tejben elkeverjük az 1 evőkanál porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Felfutás után hozzáadjuk a liszthez, rumhoz és csipetnyi sóhoz. Jól összedolgozzuk, majd langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Kelés után nyújtódeszkán ujj nyi vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ruhával letakarva 30 percig kelesztjük.
Közép forró olajban sütjük. A deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. A sütés elején az edényt befedjük, fordítás után vegyük le a fedőt és süssük pirosra. Szűrőben csöpögtessük le róla az olajat.
A Félvér szakács titkos összetevője:
Szaggatáskor, ha olajjal megkenjük, akkor kelés után könnyebb lesz mozgatni, mert nem ragad le.