Hamburger buci (zsömle) recept
Hozzávalók (16 db)
Hamburger buci tészta:
- 1 kg liszt
- 1.5 teáskanál só
- 4 dl tej
- 1 dl víz
- 3 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg élesztő
- 1 dl olaj
- 2 tojás
- (+1 tojás a kenéshez)
Elkészítése:
A 4 dl tejet meglangyosítjuk, belerakjuk a 3 evőkanál kristálycukrot és az egész élesztőt. Összekeverjük, feloldjuk és hagyjuk felfutni az élesztőt a tejben.
A liszthez hozzáadjuk a sót és elkeverjük. Hozzáadjuk a két egész tojást, az olajat és a felfuttatott élesztőt.
Összekeverjük, dagasztjuk.
Lassan hozzá adagoljuk a vizet. Ha szükséges, akkor a teljes 1 dl vizet hozzákeverjük, ahogy a tészta felveszi.
Hagyjuk megkelni. Első kelés után 16 részre osztjuk (folyamatosan felezzük), apró lapos labdákat formázunk, tepsibe helyezzük, megkenjük a tetejét a felvert tojással és esetleg szezámmagot szórunk a tetejére. A második kelés után forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
- 1.kelés 1 óra
- 2.kelés ½ óra
- 180 fok – 10 perc
A Félvér szakács titkos összetevője:
Alapvetően egy édes kalács tésztát készítunk…
Ezt lehet az összetevők variálásával lazábbra is készíteni. Pl. tej helyett több vízzel… vagy tej helyett kefir hozzáadásával.
Esetleg a liszt egy részét kukorica lisztre cserélni…
A második kelés után egyből a sütőbe rakjuk mert könnyen összeesik. Akkor már ne kenegessük, formázgassuk…