Hamburger buci (zsömle) recept

Hamburger buci (zsömle) recept

  • péntek, júl 21, 2017
  • by A Félvér szakács, 780 Views

Hozzávalók (16 db)

Hamburger buci tészta:

  • 1 kg liszt
  • 1.5 teáskanál só
  • 4 dl tej
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • 2 tojás
  • (+1 tojás a kenéshez)

Elkészítése:

A 4 dl tejet meglangyosítjuk, belerakjuk a 3 evőkanál kristálycukrot és az egész élesztőt. Összekeverjük, feloldjuk és hagyjuk felfutni az élesztőt a tejben.

A liszthez hozzáadjuk a sót és elkeverjük. Hozzáadjuk a két egész tojást, az olajat és a felfuttatott élesztőt.

Összekeverjük, dagasztjuk.

Lassan hozzá adagoljuk a vizet. Ha szükséges, akkor a teljes 1 dl vizet hozzákeverjük, ahogy a tészta felveszi.

Hagyjuk megkelni. Első kelés után 16 részre osztjuk (folyamatosan felezzük), apró lapos labdákat formázunk, tepsibe helyezzük, megkenjük a tetejét a felvert tojással és esetleg szezámmagot szórunk a tetejére. A második kelés után forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

  • 1.kelés 1 óra
  • 2.kelés ½ óra
  • 180 fok – 10 perc

A Félvér szakács titkos összetevője:

Alapvetően egy édes kalács tésztát készítunk…

Ezt lehet az összetevők variálásával lazábbra is készíteni. Pl. tej helyett több vízzel… vagy tej helyett kefir hozzáadásával.

Esetleg a liszt egy részét kukorica lisztre cserélni…

A második kelés után egyből a sütőbe rakjuk mert könnyen összeesik. Akkor már ne kenegessük, formázgassuk…