Dhal curry recept – Sri Lanka

Dhal curry recept – Sri Lanka

  • szerda, aug 22, 2018
  • by A Félvér szakács, 881 Views

Hozzávalók Curry:

  • 250 g csésze lencse (Vörös jobb)
  • 1 l víz víz
  • 1 dl olaj
  • 1  csésze kókusztej (2 evőkanál cocomilk powder -2 dl vízzel elkeverve)
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

Fűszerek:

  • 1 ek kurkuma (turmeric)
  • 2 ek curry
  • 1 ek só (csapott)
  • ½ tk őrölt kömény
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • ½ tk chili pehely
  • 2 babérlevél

Hozzávalók Paradicsomos feltét:

  • 3 paradicsom (felkockázva)
  • 2 nagyobb lila hagyma (Hosszúra szeletelve)
  • 2 db Zöld chili
  • ½ tk mustármag
  • ½ tk köménymag
  • ½ tk fenugreek mag
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • 2 db Zöld chili  vagy 1 tk chili pehely
  • 1 tk currypor
  • 1 tk kurkuma (turmeric)
  • 1 tk só
  • 1 curry levél vagy Koriander levél vagy petrezselyem

Elkészítés Curry:

A lencsét ha tudjuk akkor 2-3 órára, vagy egy éjszakára beáztatjuk.

Hagymát apró kockára vágjuk és elkezdjük megdinsztelni az olajon.

Amikor nagyjából kész, akkor hozzáadjuk az összetört fokhagymát és az összes fűszert. Kis lángon, hogy ne égjen mag 1-2 percig pirítjuk őket.

Utána hozzáadjuk a lencsét, majd felöntjük kb 1 l vízzel. Kicsit (1-2 újnyit) el kell hogy lepje.

Készre főzzük kb. 20 perc. Ha kész akkor a babérleveleket kivesszük belőle.

Paradicsomos feltéttel tálaljuk.

Elkészítés Paradicsomos feltét:

Hagymát félbevágjuk, nem túl vékony szeletekre vágjuk és elkezdjük megdinsztelni az olajon.

Amikor nagyjából kész, akkor hozzáadjuk az összes fűszert. kis lángon, hogy ne égjen mag 1-2 percig pirítjuk őket.

Utána hozzáadjuk a paradicsomot. kb 1 percig együtt főzzük, utána elzárjuk, letakarjuk.

A Félvér szakács titkos összetevője:

Ha a lencsét beáztatjuk akkor annyi víz kell rá hogy éppen ellepje. Ha nem, akkor dupla mennyiségű mint a lencse. Ez esetben tovább is kell főzni. (kb 40 perc)

Ha a fűszereket megpirítjuk, úgy még intenzívebb lesz az ízük. (De ha valaki gyakorlatlan, vagy nincs ideje akkor ezt elhagyhatja.)

A gyömbér nagyon különleges ízt ad neki.

A kókusztejtől pedig igazán ázsiai íze lesz!

A paradicsomos feltétnél a paradicsomot nem főzzük sokáig mert akkor nagyon szétfő. Elég egy gyors melegítés, majd letakarva picit átpuhul. de még kicsit roppanós marad.