Káposztás pogácsa recept

Káposztás pogácsa recept

  • csütörtök, júl 6, 2017
  • by A Félvér szakács, 401 Views

Hozzávalók

Káposzta:

  • 1 kis fej káposztát megreszelni.
  • 3-4 evőkanál olajon megdinsztelni. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezni.

Tészta:

  • ½ kg liszt (Lehet rétes liszt is. Én fele-fele arányban csinálom, rétes+fehérliszt. Ha rétesliszt megy bele akkor valszeg több folyadékot vesz fel.)
  • 3 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 lapos evőkanál só
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl fehérbor
  • ½ dl konyak (elhagyható)

Elkészítése:

A tejen és kis cukron felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a lisztel, tojássárgájával, sóval, vajjal. Fehérbort adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. (Víz, tej nem kell bele több)

Dupla méretűre kelesztjük.

Kinyújtjuk és a káposztát rárakjuk. Összehajtogatjuk. Kis állás (5-10 perc) ismét összehajtjuk. Elvileg 3x kell összehajtani, de ha 2x hajtogatjuk az sem nagy gond. De a lényeg, hogy a káposzta legyen vastag és rétegekben helyezkedjen el a tésztában.

Kelés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Nem túl meleg kb. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Ameddig jó színe nem lesz. Légkeveréssel 15 perc.

A Félvér szakács titkos összetevője:

A káposztás pogit ½ dl konyakkal meg lehet bolondítani

A tésztát a káposztával nem össze kell gyúrni, mert akkor egy kezelhetetlen ragacsos massza lesz. A hajtogatás lényege, hogy a káposzta csíkokban (rétegekben) helyezkedjen el a tésztában