Káposztás pogácsa recept
Hozzávalók
Káposzta:
- 1 kis fej káposztát megreszelni.
- 3-4 evőkanál olajon megdinsztelni. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezni.
Tészta:
- ½ kg liszt (Lehet rétes liszt is. Én fele-fele arányban csinálom, rétes+fehérliszt. Ha rétesliszt megy bele akkor valszeg több folyadékot vesz fel.)
- 3 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 lapos evőkanál só
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl fehérbor
- ½ dl konyak (elhagyható)
Elkészítése:
A tejen és kis cukron felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a lisztel, tojássárgájával, sóval, vajjal. Fehérbort adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. (Víz, tej nem kell bele több)
Dupla méretűre kelesztjük.
Kinyújtjuk és a káposztát rárakjuk. Összehajtogatjuk. Kis állás (5-10 perc) ismét összehajtjuk. Elvileg 3x kell összehajtani, de ha 2x hajtogatjuk az sem nagy gond. De a lényeg, hogy a káposzta legyen vastag és rétegekben helyezkedjen el a tésztában.
Kelés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Nem túl meleg kb. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Ameddig jó színe nem lesz. Légkeveréssel 15 perc.
A Félvér szakács titkos összetevője:
A káposztás pogit ½ dl konyakkal meg lehet bolondítani
A tésztát a káposztával nem össze kell gyúrni, mert akkor egy kezelhetetlen ragacsos massza lesz. A hajtogatás lényege, hogy a káposzta csíkokban (rétegekben) helyezkedjen el a tésztában