
Spenótos-paradicsomos lasagne recept
Hozzávalók:
Spenóthoz:
- 1 kg spenót levél
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 3-4 fej fokhagyma
- 1 teáskanál só
Besamelhez:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 8 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
Paradicsom mártáshoz
- 2 hámozott paradicsom konzerv
- 2 dl víz
- oregánó, kakukkfű, bazsalikom
- 2 teáskanál cukor
- fél teáskanál só
Elkészítése:
Spenót
A spenótot nagyon alaposan megmossuk, hogy minden föld lejöjjön róla, hagyjuk lecsöpögni.
Egy nagy edényben a vajat megolvasztjuk, a fokhagymát összetörjük és egy picit megpirítjuk. (kb fél perc)
Hozzáadjuk a spenótleveleket, fedővel befedjük és el kezdjük főzni. Eleinte nehezen fér bele a fazékba, nem baj, ha összenyomjuk. A hő hatására rövidesen megfonnyad és töredék méretre esik össze. Ekkor már könnyebb átforgatnunk, kavargatnunk. Hozzáadjuk az 1 teáskanál sót. 10 percig pároljuk. Ízesítjük, ha ízesebben szeretnénk.
Paradicsom
A két konzerv paradicsomot egy kisebb lábasba tesszük. A konzervre tapadt paradicsom pürét 1-1 dl vízzel összelötyböljük, hogy a a maradék paradicsomot megmentsük és hozzáöntjük a paradicsomhoz. Hozzáadjuk a fűszereket, sót, cukrot. kb 10 percig főzzük.
Besamel
10 dkg vajat megolvasztjuk és a két púpozott evőkanál lisztet, kis lángon, picit megpirítjuk. 3-4 perc.
Hozzáadjuk a a 8 dl tejet és csomómentesre keverjük. Ehhez nyugodtan használjunk rúdmixert. Hozzáadjuk a sót, borsot és a nagyon pici szerecsendiót. Kislángon felforraljuk. Forrás elérésekor sűrű folyadékot kapunk.
Összeállítás:
1.réteg:
Egy nagyobb tepsi alját kibélelünk lasagne tésztával.
Paradicsom egyik felét belemerjük, eloszlatjuk.
Tetejére a spenót felét belemerjük, eloszlatjuk.
Ennek a tetejére jöhet a besamel fele, eloszlatva.
2. réteg:
A besamel tetejét lasagne tésztával befedjük.
Erre jön megint előszőr a paradicsom, spenót, majd befedjük megint lasagne tésztával.
Legtetejére tesszük a besamel másik felét és szépen befedjük, eloszlatjuk.
180 fokos sütőbe tesszük és 30 percig sütjük. Ezalatt a lasagne tészta megpuhul, az ízek is összeérnek és a besamel teteje helyenként aranybarnára sül.
A félvér szakács tippje:
- A paradicsom először furcsán hangozhat ehhez az ételhez. Eleinte én sem mertem kipróbálni. Aztán egyszer maradt egy kis paradicsomos maradék és kipróbáltam. Azóta csak így csinálom. A spenót savas, majdhogynem keserű ízét nagyon kellemesen meglágyítja.
- Ugyan ez a helyzet a besamellel. Nagyon kellemes krémes állagot kapunk a végén, meglágyítja az egész ételt.
- Lasagne tészta mehet rá szárazon. Sokáig nem mertem csak megfőzve használni, de ha elég szaftos az étel akkor megfő a sütés alatt. Éppen ezért nem gond, ha lazább a besamel vagy a paradicsomos feltét…