Sütőtökkrém leves gyömbérrel, egyszerűen – recept

Sütőtökkrém leves gyömbérrel, egyszerűen – recept

  • szombat, okt 7, 2017
  • by A Félvér szakács, 549 Views

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök (Megpucolva, kibelezve)
  • 5 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy csipet bors
  • egy csipet fehérbors
  • fél kávéskanál őrölt gyömbér (két csipet…:-))
  • 1 teáskanál vegeta
  • csipet só ha még szükséges

Elkészítése:

A ütőtököt megpucoljuk kibelezzük és 1-2 cm-es kockákra vágjuk.

A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk (nem baj ha nagyobb is marad benne, mert a végén úgyis pürésítjük). Olajon megdinszetljük, a végén  az összenyomott fokhagymát is hozzáadjuk és egy fél percet együtt pirítjuk. A hagymát beleöntjük abba azeedénybe amiben később a levest fogjuk főzni.

A serpenyőt kicsit megtisztítjuk és a maradék olajon (vagy vajon) nagy lángon a sütő tök kockákat megpirítjuk. Lefedett fedővel kb. percenként átforgatva 5 percig pirítjuk. A végén érezni fogjuk, hogy a hő hatására kellemes karamellás illat kezd terjengeni. Nem bej ha eg ypicit megkapja és szép barnás szine lesz a kockáknak helyenként. (Ha több időnk van akkor persze a sütőtököt elötte sütőben is meg lehet sütni, azzal is hasonló hatást érünk el… sőt…!)

A megpirított sütőtököt a hagymás edénybe borítjuk és felöntjük kb 5 dl vízzel. (Éppen csak ellepje.)

Mehetnek bele a fűszerek. 1 teáskanál vegeta (vagy só), egy csipet bors, egy csipet fehérbors és 2 csipet őrölt gyömbér (Ez fogja megbolondítani!)

Felforraljuk, majd kb 5 perc forrás után, ha már puhák a sütőtök kockák akkor le is vehetjük.

Botmixerrel az egészet pürésítjük és a végén még hozzáadjuk a kb 1 dl tejszínt. Ha nincs ottho, akkor tejföl is telkjesen jó bele. Kb egy púpos evőkanál elég lesz bele. Ezzel összekeverjük, majd még egy utolsó rottyantásra visszarakjuk a tűzre. Ha el kezd bugyogni, már le is vehetjük, mert elkészültünk vele.

Sokféle képen lehet tálalni:

Pár csepp tejszínt csöpögtetünk a tetejére és 1-2 mozdulattal vegyítjük, hogy szép fehér csíkok kerüljenek bele.

Tetejére tehetünk:

  • pirított tökmagot,
  • pirított hagymát,
  • pirított bacont
  • pirított kenyeret
  • vagy vásárolt croutont (többféle ízesítéssel)

A félvér szakács tippje:

  • Ha főzés elött megpirítjuk egy kicsit a sütőtök kockákat, nagyon kellemes karamellizált ízt adhatunk hozzá.
  • Ha ugyan ezt vajon tesszük, akkor még pikánsabb ízt kapunk.
  • Sokféle fűszerrel meg lehet bolondítani, de pár csipet gyömbér biztos befutó! De mehet hozzá nagyon pici szerecsendió is, de csak ha szeretjük!
  • Ha hirtelen jön a főzés ötlete és nagyon kevés időnk és összetevőnk van, akkor egyszerüen csak főzzük meg a felkockázott sütőtököt és a fűszerek mellett ízesítsük tejföllel, mert az gyakrabban van otthon, mint tejszín.