Sütőtökkrém leves gyömbérrel, egyszerűen – recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sütőtök (Megpucolva, kibelezve)
- 5 dl víz
- 1 dl tejszín
- 1 dl olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- egy csipet bors
- egy csipet fehérbors
- fél kávéskanál őrölt gyömbér (két csipet…:-))
- 1 teáskanál vegeta
- csipet só ha még szükséges
Elkészítése:
A ütőtököt megpucoljuk kibelezzük és 1-2 cm-es kockákra vágjuk.
A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk (nem baj ha nagyobb is marad benne, mert a végén úgyis pürésítjük). Olajon megdinszetljük, a végén az összenyomott fokhagymát is hozzáadjuk és egy fél percet együtt pirítjuk. A hagymát beleöntjük abba azeedénybe amiben később a levest fogjuk főzni.
A serpenyőt kicsit megtisztítjuk és a maradék olajon (vagy vajon) nagy lángon a sütő tök kockákat megpirítjuk. Lefedett fedővel kb. percenként átforgatva 5 percig pirítjuk. A végén érezni fogjuk, hogy a hő hatására kellemes karamellás illat kezd terjengeni. Nem bej ha eg ypicit megkapja és szép barnás szine lesz a kockáknak helyenként. (Ha több időnk van akkor persze a sütőtököt elötte sütőben is meg lehet sütni, azzal is hasonló hatást érünk el… sőt…!)
A megpirított sütőtököt a hagymás edénybe borítjuk és felöntjük kb 5 dl vízzel. (Éppen csak ellepje.)
Mehetnek bele a fűszerek. 1 teáskanál vegeta (vagy só), egy csipet bors, egy csipet fehérbors és 2 csipet őrölt gyömbér (Ez fogja megbolondítani!)
Felforraljuk, majd kb 5 perc forrás után, ha már puhák a sütőtök kockák akkor le is vehetjük.
Botmixerrel az egészet pürésítjük és a végén még hozzáadjuk a kb 1 dl tejszínt. Ha nincs ottho, akkor tejföl is telkjesen jó bele. Kb egy púpos evőkanál elég lesz bele. Ezzel összekeverjük, majd még egy utolsó rottyantásra visszarakjuk a tűzre. Ha el kezd bugyogni, már le is vehetjük, mert elkészültünk vele.
Sokféle képen lehet tálalni:
Pár csepp tejszínt csöpögtetünk a tetejére és 1-2 mozdulattal vegyítjük, hogy szép fehér csíkok kerüljenek bele.
Tetejére tehetünk:
- pirított tökmagot,
- pirított hagymát,
- pirított bacont
- pirított kenyeret
- vagy vásárolt croutont (többféle ízesítéssel)
A félvér szakács tippje:
- Ha főzés elött megpirítjuk egy kicsit a sütőtök kockákat, nagyon kellemes karamellizált ízt adhatunk hozzá.
- Ha ugyan ezt vajon tesszük, akkor még pikánsabb ízt kapunk.
- Sokféle fűszerrel meg lehet bolondítani, de pár csipet gyömbér biztos befutó! De mehet hozzá nagyon pici szerecsendió is, de csak ha szeretjük!
- Ha hirtelen jön a főzés ötlete és nagyon kevés időnk és összetevőnk van, akkor egyszerüen csak főzzük meg a felkockázott sütőtököt és a fűszerek mellett ízesítsük tejföllel, mert az gyakrabban van otthon, mint tejszín.