Tejberizs recept

Tejberizs recept

  • szerda, júl 5, 2017
  • by A Félvér szakács, 745 Views

Hozzávalók:

  • 3 dl (30 dkg)  rizs
  • 6 dl víz
  • 9 dl tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor a rizshez
  • 250 ml tejszín
  • 1 teáskanál vaníliás cukor a tejszínhez
  • ízesítéshez 1 konzerv vegyes gyümölcs

Elkészítése:

A 3 dl rizst mérőpohárban mérem ki (ez kb 30 dkg rizsnek felel meg). Azért így csinálom mert utána ugyan ezzel a mérőpohárral adagolom hozzá a vizet és a tejet. Hozzáadom a 6 dl vizet és a 9 dl tejet és el kezdem forralni. Cukrot csak a végén teszem bele. A tej cukortartalma miatt így is nem árt gyakran átkeverni, mert könnyen odaéghet az alja. Nem lehet úgy otthagyni, mint ha csak sima rizst főznénk.

Tehát fedő alatt, időnként kevergetve főzzük, amíg fel nem veszi a rizs az összes folyadékot. A cukrot szinte a legvégén rakom bele, amikor már alig van rajta folyadék.  Teljesen nem fogja az összes folyadékot úgy felvenni mint a sima rizs, kicsit nedves marad (de ne álljon rajta a tej, akkor inkább állandó kavargatás mellett főzzük tovább, amíg felveszi a folyadékot)

A elkészült, akkor kihűtjük. Közben is kavargatjuk, hogy véletlenül se álljon össze egy kemény masszává. A kellően lehült, akkor hűtőbe tesszük és teljesen lehűtjük hidegre.

A 250 ml tejszínt egy csomag vagy egy teáskanál vaníliás cukorral felverjük. Használjunk nyugodtan habfixet is hozzá (vagy egy teáskanál keményítőt), hogy a tejszín kellően kemény legyen és ne tudjon össze esni korán.

A félvér szakács tippje:

A cukrot szinte a legvégén rakom bele, amikor már alig van a rizsen rajta folyadék.  Így is feloldódik és ízesíti a rizst, de biztos nem ég le.

Ha többet vagy kevesebbet szeretnénk csinálni, akkor a következő arányokat használjuk:

  • 1 adag rizs
  • 2 adag víz
  • 3 adag tej
  • 3 dl-enként (rizst-vizet-tejet mind beleszámítva) 1 evőkanál kristálycukor.