Tiramisu recept
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg mascarpone
- 3 tojás
- 4 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál vaniliáscukor
- 2 evőkanál rum (vagy amoreto likőr)
- 1 kávéskanál rumaroma
- 2,5 dl kávé
- 2 dkg rendes kakaópor
- Babapiskóta
Elkészítése:
Tojás sárgáját elválasztjuk a fehérjétől és a cukorral, 1 evőkanál rummal és 1 kávéskanál rumaromával együtt kézi mixerrel jól kikeverjük.
Végén hozzáadjuk a mascarponét is. Simára keverjük.
Tojás fehérjét külön (csipetnyi sóval) keményre verjük kézi mixerrel.
Kivert fehérjét óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe. Nem mixerrel, lapáttal keverjük, hogy a hab ne törjön össze teljesen.
Laza kávét készítünk, abba is rakunk 1 evőkanál rumot.
Babapiskóta csomagot kétfelé osztjuk.
Edényünk alját kirakjuk babapiskótával. Úgy helyezzük el, hogy előtte félig belemártjuk a kávéba. Azért nem teljesen mert akkor elázik nagyon.
Ráhelyezzük a mascarpone hab felét.
Még egy kávéba mártott piskóta réteg jön.
Tetejére rakjuk a maradék mascarpone habot.
Tálalás előtt kis lyukú szűrőbe rakjuk a kakaóport és annak segítségével a tiramisu tetejét megszórjuk.
A Félvér szakács titkos összetevője:
Sokan Amoretto likőrrel csinálják, de nekem attól túl erős (marcipános) aromája lesz.
A Rum mellett (ha csak olcsóbb rumunk van) nem árt egy kis rum aroma, mert nagyon jó illatot és aromát biztosít.
Ha nincs rumunk, akkor csak a rumaroma is jó és fordítva, nekem a kombináció jött be.